Mediju kritika

Pienācis laiks manu off-line purpināšanu par mediju lomu sabiedrības viedokļa par sevi, valsti un valstsvīriem pārcelt publiskākā telpā.
Ar šo aicinu mediju darbiniekus rūpīgāk izvēlēties vārdus, ar kuriem raksturot notikumus valstī, un neizvēlēties nievājošus, necienīgus izteicienus, ja vien tas tiešām ir nepieciešams un ar pamatojumu.
Piemēram, pirms kāda LNT demonstrēja ļoti cieņpilnu pieeju, komentējot Zatlera aktivitātes politikā. Tā vietā lai vienkārši par viņu paņirgātos, LNT rūpīgi atspoguļoja Zatlera neprofesionālos gājienus un pēc tam nevis vienkārši parādīja Cirkus bildi ar Zatlera seju, bet ievadā norādīja, ka viņi sākotnēji nav vēlējušies rādīt šo bildi, bet pēdējie notikumi to neļauj nerādīt.
Pat ja LNT no sākta gala gribēja rādīt šo bildi, tad šis komentārs tomēr izrādīja arī zināmu cieņu pret Zatleru. Visu cieņu LNT. Tomēr ir daudz citi piemēri, kur žurnālisti nepapūlas izturēties ar cieņu.

1. Sabiedriskajā transportā var braukt pa zaķi
TVNET 1.novembris 2011

Šāds virsraksts, manuprāt, nav tāda medija cienīgs, kas rūpējas par valsts attīstību un sabiedrības izglītošanu. Šāds virsraksts gluži pretēji veicina likumu un noteikumu nicināšanu sabiedrībā.
Nav runa par to, vai teiktais ir vai nav patiesība, runa ir par to, kā mēs gribam ietekmēt sabiedrību, publicējot šādus virsrakstus.
Šis virsraksts nekādā veidā neveicina cieņu pret likumu.
Labāk būtu bijis rakstu orientēt pozitīvi- uz risinājumu meklēšanu, uz padarītā darba uzteikšanu.
Bet nē- raksts ir vērtīgs, jo tas aprej RS.
Jautājums- vai TVNET jelkādā veidā palīdzēja Rīgas Satiksmei problēmas risināšanā ar šo eksperimentu?
Šaubos. Drīzāk pretēji- veicināja lielākas sabiedrības daļas braukšanu bez biļetes.
Šādi mēs graujam valsti un uzticību tai.

2.Aidis Tomsons pagājušajā nedēļā kādā Latvijas Radio 1 raidījumā, uz kuru sākotnēji bija aicinājis premjeru Valdi Dombrovski, vismaz 2 reizes norādīja, ka premjers ir piemānījis (!) un nav ieradies uz raidījumu. Iemesls vienkāršs- viņam bijis steidzami jādodas komandējumā uz Eiropu.
Savā vietā prejers deleģējis finanšu ministru, kurš atbildēja uz visiem žurnālistu jautājumiem tiešraidē.
Uzskatu, ka vārds "piemānījis" ir ne tikai nevietā šajā gadījumā, bet arī nelabvēlīgi ietekmē premjera tēlu klausītāju acīs (ausīs). Vārds piemānīts attiecas uz cilvēku, kurš sola atnākt, bet neatnāk, par to nemaz nepaziņojot un nedodot iespēju otrai pusei uzzināt par viņa nespēju atnākt. Šis nebija tas gadījums.
Savukārt žurnālists izmantoja mazu nevainīgu putekli, lai uzgāztu dubļu piku premjera uzvalkam.
Šādi mēs graujam valsti un uzticību tai.

2 komentāri:

Andris teica...

Vecie labie tvnet laiki. Ja kas, tad tvnet tagad pieder arī apollo.

ātrais internetā teica...

Un kam pieder tvnet?